Är Titanic bara en påhittad historia?

Det var inte länge sedan jag satt i skolbänken och hade uppgifter upp över öronen men det är speciellt två stycken uppgifter som jag minns var himla roliga. En av dom var att vi källkritiskt skulle granska en historisk händelse och med hjälp av tre källor jämföra dessa och komma fram till likheter och olikheter. En annan var att vi skulle fördjupa oss i en konspirationsteori (påhitt om att något bara är påhittat). 
 
Titanic har fascinerat mej så länge jag kan minnas (det var också Titanic jag valde att källkritiskt granska i skolan) men det finns ju en hel del olika konspirationsteorier om huruvida förlisningen av Titanic faktiskt har hänt. 
 
 
En av de mer intressanta konspirationsteorierna är just att Titanic är en påhittad historia, baserad på en novell om ett fartyg vars namn var Titan, skriven av Morgan Robertson år 1898. Novellen finns på riktigt och ni kan läsa den här. Det finns skrämmande liknelser mellan novellen och den faktiska händelsen och det är nog just därför denna konspirationsteori är svår att släppa. Förutom de liknande namnen på fartygen följer här en liten lista på liknelser (kopierad och översatt från wikipedia)
 
Båda beskrevs som ”osänkbara”:
  • Titanic var världens största lyxkryssare (882 fot lång, trängde undan 63 tusen ton) och beskrevs en gång som praktiskt taget ”osänkbar”.
  • Titan var världens största fartyg och det största som någonsin byggts av människor (800 fot lång, trängde undan 75 tusen ton) och ansågs vara ”osänkbart”

Båda hade för få livbåtar:

  • Titanic hade bara 16 livbåtar, plus 4 uppfällbara livbåtar, mindre än hälften av det antal som krävdes för att få ha 3000 passagerare ombord (maxgränsen).
  • Titan hade ”så få livbåtar som lagen tillät”, 24 livbåtar, mindre än hälften av det antal som krävdes för att få ha 3000 passagerare ombord (maxgränsen).

Båda krockade med ett isberg:

  • Med en hastighet av 22½ knop krockade Titanic med ett isberg på styrbord sida en natt i april (14 april) 1912 i Nordatlanten 400 engelska mil från Newfoundland.
  • Med en hastighet av 25 knop krockade Titan med ett isberg på styrbord sida en natt i april, i Nordatlanten 400 engelska mil från Newfoundland.

Båda sjönk med liknande resultat:

  • Den osänkbara Titanic sjönk och mer än hälften av hennes 2200 passagerare dog.
  • Den oförstörbara Titan sjönk och mer än hälften av hennes 2500 passagerare drunknade.
  • Titanic sjönk med fören först. Titan kapsejsade (välte) innan hon sjönk.
(Det här tros vara isberget som Titanic kolliderade med)
 
Vore det inte för vrakdelar, bilder, ögonvittnen m.m hade man kanske "köpt" konspirationsteorin om att Titanic är en påhittad historia, men hur novellförfattaren Morgan Robertson kunde skriva om något som 14 år senare tragiskt nog inträffar och med så många liknelser lär vi nog aldrig förstå oss på. Ett utlåtande om liknelserna av novellförfattaren själv hade varit intressant, men han dog tre år efter Titanic-tragedin. Vi kan enbart spekulera om detta och här finns ett bra exempel på det för er som vill läsa. 
 
(Bilder och källor, Wikipedia)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0